Mange nordmenn har oppdaget nytten med såkalte vekstlys, som noen også kaller for plantelys eller dyrkelys. Det er tross alt ikke flust med sollys gjennom alle sesonger i Norge, og litt ekstra lys kan være gull verdt når du skal dyrke forskjellige planter innendørs. Det finnes en rekke forskjellige plantelys å velge mellom på markedet, og det trenger verken å være kostbart eller vanskelig å komme i gang med denne type belysning.

Det du trenger å vite om å bruke vekstlys

Til å begynne med kan det være greit å ta en titt på hvilke alternativ som du kan velge mellom, på https://www.lampegiganten.no/vekstlys/ finner du mange gode alternativer i forskjellige formater og prisklasser. De ulike lampene og lyskildene er tilpasset forskjellige behov, men logikken bak er den samme: å levere lys som gir plantene optimale forhold.

Planter trenger lys for å gro, vokse og utvikle seg – naturlig sollys er selvfølgelig den aller beste lyskilden. Derfor er det også viktig at et plantelys klarer å levere lys i et spekter som ligner sollys, og som er tilpasset det plantene har behov for. Lyskilder tilpasset mennesker er selvfølgelig laget for i henhold til de deler av spekteret som mennesker kan se. Slike vanlige pærer vil for eksempel oppfattes som «kalde», med mye lys fra det blå spekteret, eller varme, med mer lys fra den røde delen av spekteret. Alle lyskilder har noe effekt i praktisk talt alle deler av spekteret, men et vekstlys vil skille seg ut ved å ha ekstra effekt i både det «kalde» blå og «varme» røde området. Denne kombinasjonen skal gi optimale forhold både for vekst og modning.

Lag en løsning som er skreddersydd til dine planter og rom

Du kan velge mellom flere forskjellige ferdige pakker med plantelys og stativ, noen har dessuten løsninger for plassering av planter – inkludert dyrking i vann. I tillegg er det mulig å lage et helt eget oppsett, med separate vekstlys-pærer i nye eller eksisterende armaturer.

  • En vekstlyspære i eksisterende takpendel er en svært enkel løsning, som du kan lage på bare noen minutter. Hvis du allerede har et bord der plantene kan plasseres uten å være i veien, og der takpendelen befinner seg i en passelig høyde, kan det være en flott løsning.
  • Det er selvfølgelig også lov å være kreativ. Hvorfor ikke gjenbruke en gammel justerbar bord- eller gulvlampe med en ny pære med vekstlys-egenskaper? Det kan være en både pen og praktisk løsning, som kan tilpasses optimalt til plantene.
  • Det er også mulig å velge større systemer med opphengte felter med plantelys, men disse er litt mer kostbare. For den skikkelige hobbygartneren kan en slik løsning være midt i blinken.

Vekstlys kan benyttes både til dyrking av urter innendørs og dyrking av en rekke andre planter før de skal plasseres ut i hagen. Derfor kan vekstlys også benyttes året om, enten som erstatning for sollys eller som et godt komplement i krevende perioder. Du får kanskje ikke automatisk «grønne fingre» ved å benytte et plantelys, men det hjelper definitivt.