Stadig flere nordmenn velger en såkalt kontinentalseng, men det er fortsatt noen som synes at denne modellen fremstår som litt komplisert. En klassiske sengeramme med madrass er tross alt litt enklere, og dessuten finnes jo alternativet med bare en enkel rammemadrass med bein. Det kan likevel være greit å se nærmere på kontinentalsenger, egentlig er de ikke så kompliserte.

Tre lag – rammemadrass, springfjærmadrass og overmadrass

Til å begynne med er det greit å nevne at det benyttes litt forskjellige begreper om de tre lagene i en kontinentalseng, men det dreier seg likevel om de samme komponentene. For eksempel kan det være at du ser begrepene boksmadrass, rammemadrass eller underramme benyttes om den nederste delen, og både springmadrass, springfjærmadrass og mellommadrass benyttes om laget i midten. Dessuten kan både toppmadrass og overmadrass benyttes om den tynneste madrassen øverst.

Når du er på jakt etter beste kontinentalseng trenger du likevel ikke tenke så mye på disse forskjellige begrepene, da det vil være relativt åpenbart hvilke forskjellige deler det er snakk om.

Mange fordeler – både når det gjelder form og funksjon

En kontinentalseng har mange fordeler, både når det gjelder funksjonaliteten og de estetiske aspektene. Derfor trenger du heller ikke å kompromisse mellom god sovekomfort og et flott soveromsdesign.

  • En kontinentalseng er en god del høyere enn de fleste tradisjonelle sengerammer med madrass. Det er mange som setter pris på å sove litt høyere opp, og det kan dessuten være lettere å komme seg opp av sengen om morgenen.
  • Rent estetisk er det også mange som synes at kontinentalsengen fremstår som flottere og mer gjennomført enn mange andre sengemodeller. Kompletter gjerne med en matchende sengegavl for et virkelig gjennomført uttrykk.
  • Med en kontinentalseng trenger du ikke å tenke på at de to madrassene i en dobbeltseng sklir fra hverandre. Kontinentalsengen er bygget opp med to separate rammemadrasser lengst ned, men med en felles springfjærmadrass oppå der igjen. Dessuten er selvfølgelig overmadrassen felles.
  • Selv om de to øverste lagene altså er felles i en dobbeltseng av kontinentalmodell, er det mulig å tilpasse fastheten til de to delene i springfjærmadrassen individuelt. Det kan være gull verdt hvis det stilles forskjellige krav til støtte og fasthet på de to sidene av sengen.

Ekstrafunksjoner og materialvalg

Det finnes kontinentalsenger med en mengde gode ekstrafunksjoner, og det er dessuten mulig å velge mellom mange forskjellige materialer når det gjelder både ramme, fyll og stoff.

En justerbar seng kan være interessant hvis du leser mye i sengen, eller hvis du ønsker å kunne justere liggestilling og høyde på en enkel måte. En slik mulighet trenger heller ikke koste spesielt mye, men kan være svært praktisk. Dessuten er det lurt å se nærmere på madrasser med ulike fasthetssoner, som kan gi ekstra god støtte til noen deler av kroppen.

Til slutt er det dessuten mulig å velge mellom en mengde forskjellige materialer, og som et generelt råd er det fornuftig å velge naturmaterialer med gode fukttransporterende og pustende egenskaper. Da ligger alt til rette for at du skal sove skikkelig godt i ny seng.